Revoluție în industria financiară americană: Gary Gensler, liderul autorității financiare de pe Wall Street, face trecerea de la monitorizarea criptomonedelor la supravegherea inteligenței artificiale.
Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă (SEC) din Statele Unite, condusă cu fermitate de Gary Gensler în ultimii ani, și-a reorientat atenția. În timp ce până acum focusul Comisiei a fost asupra domeniului criptomonedelor, radarul lui Gensler s-a îndreptat acum către o nouă provocare: inteligența artificială.
Gensler nu este străin de lumea AI. Din 1997, când supercomputerul Deep Blue al IBM l-a învins pe Garry Kasparov la șah, actualul șef al SEC a fost captivat atât de potențialul uriaș, cât și de riscurile acestei tehnologii. În calitate de profesor la prestigiosul MIT, Gensler a publicat anul trecut un studiu care atrăgea atenția asupra amenințării reprezentate de automatizarea masivă în domeniul financiar.
În prezent, având putere de decizie la SEC, Gensler intenționează să controleze avansul inteligenței artificiale în corporațiile de pe Wall Street. El consideră că AI este tehnologia autentică ce necesită atenția cuvenită, nu criptomonedele, și solicită reglementări riguroase din partea autorităților.
În viziunea lui Gensler, inteligența artificială nu este un monstru ce trebuie învins, ci mai degrabă un cal sălbatic ce necesită un călăreț priceput. Utilizată responsabil, inteligența artificială poate aduce beneficii substanțiale companiilor și clienților prin optimizarea proceselor de previziune și luare a deciziilor. Cu toate acestea, el crede că dacă scapă de sub control, AI ar putea declanșa un “efect de domino” dezastruos în piețele financiare.
Pentru a preveni o astfel de situație, Gensler propune o serie de reguli menite să guverneze utilizarea algoritmilor inteligenți. Companiile ce implementează AI vor trebui să dovedească că nu subordonează profitul intereselor clienților și că pot fi trase la răspundere în cazul apariției erorilor.
În ciuda schimbării de direcție, Gensler nu renunță la lupta împotriva criptomonedelor. SEC continuă să acționeze în instanță împotriva platformelor precum Ripple sau Binance pentru presupuse încălcări ale legii. Criptomonedele rămân în sfera de interes a lui Gensler, însă focusul principal acum se îndreaptă către inteligența artificială.
Rămâne de văzut dacă noul “șerif” al inteligenței artificiale va reuși să impună regulile în noua sa sferă de influență. Cert este că inteligența artificială, la fel ca și pionieratul cripto din Vestul Sălbatic, are nevoie de norme clare pentru a prospăra. Și Gary Gensler se vede în rolul de a crea un cadru legislativ nou pentru cel mai ardente domeniu tehnologic al momentului.