NFTs: De la confuzie la extaz
Începând cu anul 2020, NFT-urile au reușit sa se impuna schimbări în diverse domenii, de la cel artistic și pana la cel financiar. Avem toate motivele sa credem ca “fenomenul” nu se va opri aici. De-a lungul ultimilor ani, NFT-urile au fost văzute ca inovatii în tehnologie, finanțe, moda, sport, entertainment și arta. Reacțiile stârnite variază de la confuzie la extaz (pentru unii) însă un lucru este cert: tehnologia evoluează cu o viteza amețitoare iar domeniul fintech nu face excepție, ba dimpotrivă.
La fel ca orice tehnologie nouă, NFT-ul poate fi greu de înțeles și asimilat însă, stai fără grija! Iți vom explica ce este un NFT, cum este creeat, ce beneficia aduce, care sunt dezavantajele și, cee ace este cel mai important, cum sa alegi NFT-ul potrivit pentru tine.
Un NeFungibil Token (NFT) este on cod unic de date pe un blockchain care poate fi legat de obiecte digitale și fizice, în scopul de a oferi o dovadă incontestabilă asupra proprietății. Datele pe care le conține un NFT pot fi: imagini digitale, melodii, videoclipuri, avatare și multe altele. Totodată, pot fi folosite pentru a oferi deținătorului acces la diverse beneficii (softuri, bilete pentru evenimente șamd). Marketplace de NFTs
Pe scurt, procesul este urmatorul:
- NFT-ul sau colecția este creata.
- Se utilizează un blockchain care permite crearea și tranzacționarea NFT.
- NFT-ul se “minteaza” oferind proprietarului posesia deplină asupra activului.
- NFT-ul poate fi vândut și cumpărat pe marketplace-uri dedicate.
Bineinteles că din punct de vedere tehnic lucrurile sunt mult mai complicate de atât însă momentan ne vom rezuma la înțelegerea fundamentelor ce stau la baza NFTs.
Care este diferența dintre NFT și criptomonede?
Similar cu banii din contul tău bancar, criptomoneda ( $BTC, $ETH, $EGLD, etc) este ceea ce folosești pentru toate tranzacțiile din blockchain.
Criptomonedele pot fi achiziționate sau convertite din monede clasice (Dolari, Euro, Ron, etc.) Pe scurt, un NFT este un activ unic și de neînlocuit care este achiziționat folosind criptomonede. Acesta se poate aprecia sau deprecia în valoare independent de moneda folosită pentru a-l cumpăra, la fel ca o piesă de artă unică. În acest sens, NFT-urile sunt nefungibile, iar criptomonedele sunt fungibile.
Pentru a înțelege mai bine acest fenomen, este logic să ne gândim la monedele tradiționale. Dacă un prieten iți cere 1 Ron, nu îi vei pune niciodată întrebarea “Ce Ron să iți dau?” deoarece Ron-ul este fungibil. Criptomonedele sunt, de asemenea, fungibile. Nu sunt unice și pot fi tranzacționate și înlocuite cu ușurință.
NFT-urile sunt nefungibile, în sensul că nu există două la fel. Fiecare NFT este o unitate unică de date care nu poate fi înlocuită cu o versiune identică, deoarece nu există nici o versiune identică.
Când vine vorba de NFTs, unicitatea și dimensiunea colecției le sporesc atractivitatea și prețul. Cumulul acestor factori le permite traderilor sa vândă ulterior la prețuri mult mai mari decât prețul de achiziție.
De ce sa deții NFTs?
Începând cu anul 2020, cererea pentru NFTs la nivel mondial a explodat. Majoritatea celor interesați tratează NFT-urile ca pe o investiție, sperând că valoarea lor va crește în timp iar ei vor obține profit din vânzare. Bineinteles, oricine poate vedea și chiar salva componenta vizuala a unui NFT însă indiferent de acest fapt, activul digital (NFT-ul) va avea un singur proprietar.
În ultimiii ani, au existat numeroase știri care prezentau lumea NFT ca pe ceva fantastic – unele aduceau în atenția publicului larg tranzacții a căror valoare se ridica pana la milioane de dolari. Trebuie sa înțelegem ca aceste prețuri astronomice au fost generate fie de implicarea anumitor case de licitații de artă sau piese din colectii apărute cu MULT înainte ca NFTs sa devină mainstream.
Astăzi, din punct de vedere al prețului, NFTs sunt accesibile pentru oricine este dispus sa exploreze și sa învețe despre acest univers. Având debutul public cu doar 2 ani în urmă specialiștii consider că NFT-urile reprezintă o oportunitate similară cu criptomonedele la începuturile lor, în 2012.
Comunitatile din spatele proiectelor NFT
Pe langă plăcerea de a fi investor și/sau colecționar, un alt aspect important îl reprezintă comunitățile create în jurul anumitor proiecte NFT. Pe de-o parte, există comunități deschise, accesibile oricui dorește sa învețe, sa pună întrebări sau pur și simplu sa iși facă prieteni. La polul opus se afla comunitățile private – de cele mai multe ori este necesară autentificarea cu un anumit NFT.
Indiferent de notorietatea sau dimensiunea comunității din care faci parte, în spațiul NFT un lucru este cert: fiind un domeniu tehnologic nou acesta atrage deopotrivă artiști, developeri, investitori și profesioniști din multiple domenii de activitate. Calitatea discuțiilor și a relațiilor create depaseste de obicei orice așteptări. Timpul petrecut în aceste grupuri poate fi considerat o investiție majoră pentru dezvoltarea propriei persoane.
Atenție! Investițiile în NFT-uri pot fi extrem de periculoase pentru amatori și pentru cei care nu sunt foarte bine informați despre acestea. Deși NFT-urile pot oferi un potențial imens de profit, ele sunt, de asemenea, foarte volatile și pot fluctua dramatic în valoare într-un timp foarte scurt.
Talentat la scris? Dorești să afli mai multe sau chiar să postezi articole pe nftr.ro
Dorești să faci parte dintr-o comunitate?
Alătură-te NFTR: